Starszy lekarz w okularach z zaciekawieniem czekającym na pytanie

Dietetyka w medycynie: czy lekarze są przygotowani?

W Polsce lekarzy obdarowuje się ogromnym zaufaniem, a ich porady bierze się na poważnie w każdym zakresie – nawet odnośnie tego co, jak i kiedy jeść. Nie zdajemy sobie jednak sprawy, że lekarze rzadko są odpowiednio wykształceni w zakresie dietetyki i dlaczego warto traktować ich rady z dużym dystansem. I nie oznacza to oczywiście, że lekarze są źli i niekompetentni – są wysoko wykwalifikowani w swojej dziedzinie i potrafią nas skutecznie leczyć w nagłych przypadkach. W kwestiach dietetycznych ich wiedza jest jednak najczęściej ograniczona.

Aby ten problem unaocznić, przyjrzymy się, jak realnie wygląda edukacja dietetyczna kierunków lekarskich na kilku polskich uczelniach medycznych.

Problem braku edukacji dietetycznej w medycynie

Lekarze na całym świecie są przede wszystkim szkoleni w leczeniu objawów chorób za pomocą leków i interwencji chirurgicznych, a nie w rozwiązywaniu przyczyn chorób poprzez dietę. W efekcie, lekarze często traktują większość chorób głównie za pomocą farmakologii, a nie za pomocą sensownego planu odżywiania i stylu życia. Takie podejście prowadzi do tego, że leczone są objawy chorób, a ich przyczyny pozostają niezaadresowane.

Stan edukacji dietetycznej w Polsce

Zebrałem dane z sześciu uczelni medycznych w Polsce. W planach studiów lekarskich szukałem informacji o tym czy istnieją tam obowiązkowe przedmioty z zakresu dietetyki lub odżywiania. Dodatkowo sprawdziłem też czy jest możliwość wyboru opcjonalnych, fakultatywnych zajęć.

Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie

Przez 6 lat studiów nie ma żadnego obowiązkowego przedmiotu związanego z dietetyką.

Na 2 roku należy jednak wybrać 2 przedmioty fakultatywne (z 7 dostępnych), a wśród nich znajduje się przedmiot „Elementy żywienia klinicznego” z sumą godzin nauki równą 20. Nie oznacza to oczywiście, że studenci wybiorą akturat ten kierunek.

Uniwersytet Jagielloński w Krakowie

Przez 6 lat studiów nie ma żadnego obowiązkowego przedmiotu związanego z dietetyką.

Na 4 semestrze należy wybrać 1 z 34 dostępnych przedmiotów fakultatywnych, wśród których znajdują się:

  • „Dietoterapia zaburzeń płodności” (30 godzin),
  • „Planeta, żywienie, zdrowie” (30 godzin),
  • „Podstawy dietetyki w praktyce lekarskiej” (30 godzin),
  • „Żywienie i suplementacja w sporcie, od teorii do praktyki” (30 godzin).

Na 5 semestrze należy wybrać 1 z 31 dostępnych przedmiotów fakultatywnych, wśród których znajdują się:

  • „Prewencja dietą i dieto terapia chorób cywilizacyjnych” (30 godzin),
  • „Spersonalizowane leczenie dietetyczne” (30 godzin),
  • „Trendy w żywieniu osób zdrowych” (30 godzin).

Można więc podsumować, że student, który jest wyjątkowo zainteresowany dietetyką, będzie zgłębiał ten temat przez maksymalnie 60 godzin.

Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu

Na trzecim roku studiów widnieje obowiązkowy przedmiot „Dietetyka kliniczna” o łącznym czasie trwania 14 godzin.

Na pierwszym roku są do wyboru 64 przedmioty fakultatywne, a wśród nich „Diety alternatywne” o czasie trwania równym 13 godzin. Nie znalazłem informacji o tym ile zajęć fakultatywnych z tych 64 studenci muszą wybrać.

Warszawski Uniwersytet Medyczny

Nie znalazłem żadnych informacji o obowiązkowych i opcjonalnych przedmiotach związanych z dietetyką.

Uniwersytet Medyczny w Łodzi

Nie znalazłem żadnych informacji o obowiązkowych i opcjonalnych przedmiotach związanych z dietetyką.

Uniwersytet Medyczny w Poznaniu

Przez 6 lat studiów nie ma żadnego obowiązkowego przedmiotu związanego z dietetyką.

Znalazłem jednak listę 182 przedmiotów/zajęć fakultatywnych, w śród których istnieją:

  • „Od anoreksji do otyłości. Różnorodność zaburzeń jedzenia z perspektywy psychodietetyki”,
  • „Dieta oparta na genach – nutrigenomika i nutrigenetyka”,
  • „Dietoterapia w cukrzycy”,
  • „Dietoterapia jako wsparcie procesu leczenia”,
  • „Zasady żywienia i suplementacji w ciąży fizjologicznej i powikłanej”,
  • „Żywienie w chorobach nowotworowych”,
  • „Praktyczne wykorzystanie zasad zdrowego żywienia – w zapobieganiu i wspomaganiu leczenia chorób cywilizacyjnych”,
  • „Żywieniowe wspomaganie wysiłku fizycznego”,

Znalazłem też informacje o tym ile godzin zajęć fakultatywnych jest niezbędnych w poszczególnych latach studiów:

  • 1 rok: 60 godzin fakultetu,
  • 2 rok: 30 godzin fakultetu,
  • 3 rok: 30 godzin fakultetu,
  • 4 rok: 30 godzin fakultetu,
  • 5 rok: 30 godzin fakultetu.

Jakie są szanse, że studenci wybiorą powyższe zajęcia spośród 182 dostępnych? 🤷🏻‍♂️

Podsumowanie

Zobaczmy więc jak to więc wygląda całościowo.

W kolumnie „opcjonalne godziny” wpisałem sumaryczną liczbę godzin zajęć fakultatywnych, zakładając optymistycznie, że studenci są wybitnie zainteresowani dietetyką i wybiorą zajęcia z takiej właśnie tematyki.

UczelniaObowiązkowe godzinyOpcjonalne godziny
PUM Szczecin0 godzin20 godzin
UJ Kraków0 godzin60 godzin
UM Wrocław14 godzin13 godzin
WUM Warszawa0 godzin0 godzin
UM Łódź0 godzin0 godzin
UM Poznań0 godzin180 godzin

Ciekawostka: całkowita ilość godzin nauki wszystkich przedmiotów na kierunku lekarskim podczas 6 lat studiów: około 5000 godzin.

Czy można więc ufać lekarzom?

Tak i nie. To, że większość lekarzy nie otrzymała odpowiedniej wiedzy z zakresu odżywiania podczas swoich studiów, nie oznacza, że nie mają tej wiedzy wcale. Wielu lekarzy dokształca się w tym temacie samodzielnie, ale z całą pewnością nie wszyscy są tym zainteresowani.

Szanujmy zatem lekarzy, ich wiedzę i umiejętności, ale nie wahajmy się samodzielnie dokształcać i szukać dodatkowych informacji na temat tego co powinniśmy jeść. Bo jedzenie z całą pewnością ma bardzo duże znaczenie


Źródła:

Podziel się

Jeśli ten wpis wydaje Ci się warty uwagi, to może…
Przyda się również Twoim znajomym. Podziel się z innymi!
Wystarczy, że klikniesz w jeden z poniższych przycisków!

Dziękuję!